Ακτοπλοϊκά απομονωμένο το Καστελόριζο από την Ελλάδα

Ακτοπλοϊκά απομονωμένο το Καστελόριζο από την Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 6055/10.11.2010

Προς Υπουργό

- Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας

                                                  

Οι ονομασίες Υπουργείων, οι μετονομασίες και οι αναθέσεις αρμοδιοτήτων σε θεωρητικό επίπεδο, φαίνεται να είναι οι κύριες ασχολίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του αρμόδιου Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, καθώς επί της ουσίας η ολιγωρία των αρμοδίων έχει ως αποτέλεσμα τον ναυτικό αποκλεισμό του ιστορικού και ακριτικού νησιού του Καστελόριζου από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σχεδόν ένα μήνα τώρα ξεχασμένοι και αποκλεισμένοι από το ελληνικό κράτος φαίνεται να είναι οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του ακριτικού νησιού του Καστελόριζου, καθώς το οχηματαγωγό-επιβατηγό «Πρωτεύς», που εκτελούσε τρεις φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο για τον εφοδιασμό των κατοίκων του νησιού, έριξε άγκυρα.

Αιτία της παύσης των δρομολογίων είναι η λήξη της επιχορήγησης των δρομολογίων από το αρμόδιο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας. Το εν λόγω οχηματαγωγό-επιβατηγό συνέδεε ακτοπλοϊκά τα νησιά Κως, Σύμη, Τήλος, Ρόδος και Καστελόριζο με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός του Καστελόριζου να πραγματοποιείται πλέον μέσω των ακτών της γειτονικής Τουρκίας.

Από τις πόλεις των τουρκικών παραλίων υπάρχει τακτική συγκοινωνία προς το νησί του Καστελόριζου και από εκεί προς το νησί της Ρόδου, με αποτέλεσμα οι λιγοστοί κάτοικοι του Καστελόριζου να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Ρόδο μέσω Τουρκίας για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. 

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή συχνά είναι απαγορευτικές τόσο για τη κίνηση των πλοίων όσο και των εναέριων μέσων μεταφοράς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους διέκοψε το αρμόδιο Υπουργείο την επιχορήγηση του μοναδικού ακτοπλοϊκού δρομολογίου που συνέδεε το ακριτικό Καστελόριζο με την υπόλοιπη Ελλάδα;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Καστελόριζου με τη Ρόδο;

Απάντηση Υπουργείου